Donald Trump úgy ígér, mint Orbán

Kolombusz Kristóf

Amerikában is sikeres lehet az orbáni politika. Csakúgy, mint a 2010-es és 2014-es választásokon elsöprő győzelmet arató Orbán Viktor, Amerikában a republikánus elnökjelölt is gazdasági növekedést ígér és új munkahelyeket.

Amerikában is sikeres lehet az orbáni politika

Ezzel szemben a Soros György által támogatott és pénzelt Hillary Clinton azzal kampányol, hogy állampolgárságot adna az illegális bevándorlóknak.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje 3,5 százalékos gazdasági növekedést és tíz év alatt 25 millió új munkahely megteremtését ígérte az Egyesült Államokban. Trump a New York-i Gazdasági Klubban fejtette ki elképzeléseit az amerikai gazdaság lendületbe hozásáról. 

"Gazdasági tanácsadóim becslései szerint tervünk megvalósításával a gazdaság évente legalább 3,5-4 százalékos növekedést érne el és 25 millió új munkahelyet teremthetnénk. Nézzék meg a programot az internetes honlapunkon, számoljanak utána, a dolog működik" - fogalmazott a republikánus elnökjelölt. 

A felvázolt gazdasági program lényege a gazdaság megszabadítása a bénítónak ítélt szabályozóktól, valamint a jelentős adócsökkentés. E kettő együttes megvalósítása, Trump szerint dinamikus gazdasági növekedést eredményez majd.       

Donald Trump kárhoztatta az autóipari bedolgozói munkák - az alvállalkozások - kiszervezését külföldre, és hivatkozott szerdai látogatására, amelyet a michigani Flintben tett. Flint valaha virágzó város volt, amelynek lakói a közeli autógyárak alvállalkozóiként dolgoztak, de mivel az alkatrészgyártást és más alvállalkozói munkákat is kiszervezték külföldre, a város mára teljesen tönkrement. A lakosok részben elköltöztek, akik maradtak, jórészt segélyeken élnek, ráadásul az elmúlt hónapokban a város ivóvize is megfertőződött és ihatatlan lett. 

Trump ironikusan jegyezte meg: "régen Flintben gyártott autókat használtunk és Mexikóban ihattunk a vízből. Ma Mexikóban gyártott autókat használunk, és nem ihatunk a flinti vízből". Mindezért a republikánus elnökjelölt a politikusokat okolta, s leszögezte: "gyalázatos, hogy politikusaink megúszták ezt". 

Az üzletember visszautasította azt a szerinte cinikus felfogást, hogy nem lehet megállítani a munkahelyek külföldre szervezését, és nem lehet ismét megindítani a gazdaság növekedését. Egyúttal elutasította demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton gazdasági tervét, amely szerinte adóemelést, több gazdasági szabályozót, nagyobb közkiadásokat hoz.

Saját adóterveiről konkrétumokat is sorolt, bár ezek jó része eddig is ismert volt. Megismételte, hogy mérsékelné például a személyi jövedelemadót és a vállalati adók egy részét.

Ezzel szemben - ugyanazon a napon - Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje átfogó bevándorlási reformot és az illegálisan az országban élőknek mielőbbi amerikai állampolgárságot ígért washingtoni rendezvényen. Az eseményen felszólaló Barack Obama amerikai elnök nagyobb arányú bevándorlást szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy Amerikában - az őslakosokat leszámítva - mindenki bevándorló.

Hillary Clinton pedig dicsérte a spanyolajkú közösség hozzájárulását az ország fejlődéséhez, és neveket sorolt fel a híres, tekintélyes karriert befutó emberek közül. Kifejtette, hogy elnökké választása esetén hivatalba lépése után száz napon belül átfogó bevándorlási reformot terjeszt elő.

Ennek elfogadására szerinte van is esély, mert reményei szerint a demokraták a kongresszusban is megszerzik a többséget. Megígérte azt is, hogy elnökként megnyitja az utat az illegálisan az országban élők millióinak állampolgársága előtt. Clinton beszédét óriási taps fogadta. Clinton három nap után csütörtökön tért vissza kampányolni, s délután az észak-karolinai Greensboróban találkozott támogatóival. A rendezvényen utalt betegségére is, megerősítette, hogy tüdőgyulladással küszködik, de nem akar tovább otthon lábadozni, hiszen már két hónap sincs hátra a választásig. 

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/30315/pics/lead_800x600.jpg
amerikai elnökválasztás,amerikai pite,demokrata,donald trump,elnökválasztás,hillary clinton,kolumbusz kristóf,mti hír,obama,orbán viktor,republikánus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?