Az amerikaiak közel fele attól tart, hogy elcsalják Trumptól a választási győzelmet

Kolombusz Kristóf

Választási csalástól tartanak....

Egészen elképesztő adat az amerikai választás rendszerről: tíz amerikai választópolgárból négy kételkedik a választások tisztaságában.

A Politico című lap felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak 41 százaléka úgy gondolja, hogy a választásokat "elcsalhatják" Donald Trumptól. 

A republikánus szavazók körében még ennél is nagyobb az elnökválasztás tisztaságában kételkedők aránya: 73 százalékuk véli úgy, hogy a  választást "ellophatják" a republikánus elnökjelölttől. Viszont a demokrata párti hívőknek csak 17 százaléka ért egyet azzal, hogy választási csalás várható.  

A Politico című lap a Morning Consult közvélemény-kutatóval közösen végezte a felmérését, amelynek eredményeit hétfőn hozta nyilvánosságra. A lap megállapítja: a  közvélemény lassan kezd reagálni Trump kampányának egyik üzenetére, miszerint az amerikai választási rendszer csalárd és a média összejátszik Hillary Clintonnal, hogy az elnökválasztási eredményeket az ő javára befolyásolja.

A lap megjegyzi azt is, hogy miközben például a republikánus házelnök, Paul Ryan a hét végén közleményben fejezte ki, hogy bízik a választások tisztaságában, a republikánus közvélemény nagyobb része Donald Trump érvelését fogadja el. A közvélemény-kutatásban megkérdezettek 60 százaléka szerint fel kellene vetni a választási eredmények pontosságának, hitelességének kérdését, mert a előfordulhatnak csalások. A republikánus szavazók 70 százaléka szerint ezt a kérdést okvetlenül meg kellene vitatni. 

Ugyanakkor a választók általában bizakodóak azt illetően, hogy az ő voksaikat gondosan kezelik, de 30 százalékra tehető azok aránya, akik szerint szerte az országban nem számolják meg majd pontosan a voksokat.     

A felmérés kitér arra is, hogy hogyan látják a megkérdezettek az amerikai-orosz viszonyt. Kiderül, hogy Trump támogatóinak egyharmada Oroszországot szövetségesként, baráti nemzetként tartja számon, és csak kevesebb mint egyharmaduk fogadja el az Obama-kormányzat érvelését, miszerint Oroszország amerikai számítógépes rendszerek megtámadásával megpróbálja befolyásolni a novemberi voksolást. A demokratáknak viszont az 50 százaléka hiszi el a kormányzati érvelést.

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/31107/pics/lead_800x600.jpg
amerikai elnökválasztás,amerikai pite,elnökválasztás,kolumbusz kristóf,mti hír,választási csalás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?