Nagyot fordult a világ Trump győzelmével

Kolombusz Kristóf

Már olyanok is Trumpnak nyaliznak, akik eddig szidták, mint a bokrot…

Paul Ryan a Republikánus Párt erős embere - Sokáig küzdött Trump ellen, most már hűségesküt tett neki

A keddi amerikai választások eredményeképpen a republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is, a párt egységesen felzárkózott elnökké választott jelöltje, Donald Trump mögött. 

A republikánusok a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségben maradtak. A képviselőházban 238 képviselőjük van, míg a demokraták 193 helyet szereztek, a szenátusban pedig 51:47 arányban vannak többségben az "elefántos" párt politikusai. (Az elefánt a Republikánus Párt, a szamár pedig a Demokrata Párt jelképe.) Két szenátusi, illetve négy képviselői hely még nem dőlt el. 

Tizenkét szövetségi államban kormányzóválasztást is tartottak. Hat államot (Vermont, New Hamsphire, Indiana, Missouri, Észak-Dakota, Utah) republikánus, négyet (Delaware, Nyugat-Virginia, Washington állam és Oregon) pedig demokrata párti politikus irányít majd. Észak-Karolinában - ahol eddig republikánus volt a kormányzó - és Montanában még nem fejeződött be a voksok számlálása, de csaknem bizonyos, hogy demokrata párti jelöltek lesznek a győztesek. 

Az elnökválasztás eredménye szerint Donald Trump az elektori kollégium 289 tagjának támogatását nyerte el, míg a demokraták jelöltje, Hillary Clinton 218 elektort nyert meg magának. A leadott választói voksok alapján ugyanakkor Donald Trump a szavazók 47,5 százalékának támogatását kapta meg, míg Hillary Clintonra két tizedszázalékkal többen szavaztak, az ő támogatottsága 47,7 százalékos lett. Ez azt jelenti, hogy Clinton - noha vereséget szenvedett - valamivel több mint 200 ezer szavazattal többet kapott, mint Trump. 

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke szerdán a wisconsini Janesville-ben tartott sajtótájékoztatóján méltatta Donald Trump győzelmét. Úgy fogalmazott: a megválasztott elnök "meghallott olyan hangokat is országunkban, amelyeket mi egyáltalán nem hallottunk". Ryan, aki maga is wisconsini, elmondta, hogy már kétszer is beszélt Donald Trumppal, s tudatta vele, hogy a Republikánus Párt egységesen felsorakozott mögötte. A házelnök hangsúlyozta: Trump egységes republikánus kormány munkáját irányítja majd. Leszögezte azt is, hogy a képviselőházban a republikánusok több mandátumot szereztek, mint amennyire számítottak, többségük szilárd, s "ez nagyrészt Donald Trumpnak köszönhető". Majd hozzátette: "kétségtelen, hogy a mi demokráciánk zavaros is lehet, országunk mélyen megosztott, de most, ahogyan azt négyévente megtesszük, a hosszú kampányban szerzett sebek begyógyításán kell dolgoznunk. A megújulás idejének és nem egymás hibáztatásának kell elkövetkeznie." 

Szerdán délelőtt már két volt elnök, George W. Bush és édesapja, George H. Bush is gratulált és sikereket kívánt Donald Trumpnak. Mindazonáltal egyik Bush sem Trumpra szavazott, mindketten Evan McMullin független konzervatív elnökjelöltre adták voksukat.

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/31624/pics/lead_800x600.jpg
amerikai elnökválasztás,amerikai pite,donald trump,elnökválasztás,kolumbusz kristóf,mti hír,republikánus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?