Blogolj!

Orbán ezért örül Trump győzelmének

A valóság győzelme után 180 fokos fordulatra számít a magyar kormányfő

Jó barátok lesznek?

A magyar-amerikai politikai együttműködés teljes megváltozására számít Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy a republikánus Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: Magyarország gazdasági, biztonsági kapcsolatai eddig is erősek voltak az Egyesült Államokkal, a politikai együttműködés azonban állandóan zátonyra futott a demokrata párti washingtoni kormányzattal, az ugyanis egy "valóságtól elrugaszkodott liberális művilágban élte az életét", amelyet másokra - köztük Magyarországra - is rá akart kényszeríteni. Egy demokrata párti ideologikus gondolkodásmódot követett, demokráciát akart exportálni a világban úgy, ahogyan ő érti a demokráciát, és támogatta a világban zajló bevándorlási folyamatot - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a demokrata kormányzat "különösebben nem veregette a magyar kormány vállát", és számít-e változásra ebben, azt felelte: 180 fokosra.

Jobb hely lesz a világ az új amerikai elnökkel, "erre komoly esélyünk van" - jelentette ki Orbán Viktor, aki azt is mondta, hogy "egy új korszak küszöbén léptünk át". Szerinte a Brexit "kopogtatás volt ezen az ajtón, de most a küszöbön is átléptünk", "a valóság győzött".

Donald Trump várható politizálásáról szólva a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a kampány és a kormányzás két különböző dolog. Magyarország egy racionális, higgadt, átgondolt amerikai külpolitikában érdekelt - jelezte.

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump a kampányban úgy nyilatkozott a szabadkereskedelmi tárgyalásokról, hogy ő azt ebben a formában nem támogatja, Orbán Viktor úgy reagált: "mi sem, akkor ebben egyetértünk".

Megjegyezte, a jövőben az európai biztonság is más lesz, "többet kell áldoznunk a saját biztonságunk megvédésére", a megválasztott amerikai elnök ugyanis világossá tette, hogy "nem hajlandó tovább ugyanazt a cechet fizetni, mint eddig". "Nekünk is jót fog tenni, ha komolyabban állunk a biztonság kérdéséhez, és nem tekintjük azt olyannak, mint amit valaki más a kontinensen kívülről egy hatalmas amerikai hadsereggel garantál, hanem nekünk is tennünk kell az európai biztonságért" - fejtette ki.

Az amerikai-orosz kapcsolatok alakulásáról azt mondta, azt nehezebb ügynek látja, mint a legtöbb elemző. Szerinte sekélyes az a leírás, amely "tesztoszteronklubnak" nevezi a világ erős vezetőinek klubját. Nehéz kérdések okoznak ma feszültséget Oroszország és a Nyugat kapcsolatában, de lehet javítani a helyzeten, a magyar érdek is az, hogy a háborús hangulatból visszatérjenek a béke, együttműködés kultúrájához, ez viszont nem megy egyik napról a másikra - fejtette ki.

1
https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/31625/pics/lead_800x600.jpg
amerikai elnökválasztás,amerikai pite,donald trump,elnökválasztás,kolumbusz kristóf,mti hír,orbán viktor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Aldóne Niki
Aldóne Niki 2016-11-16 18:39:06
A tapasztalt vezetők igyekeznek a valóság talaján állni, mert felelősséggel tartoznak és felelősséget éreznek.
A valóság az, hogy messze van Amerika a minőségi és ellenőrzött kereskedelemhez, és Európa katonai védelméhez.
Az is valóság, hogy Amerika és az oroszok jó" szövetségben voltak a II.vil.háborúban.
A veszély pedig a túlnépesedő országokban van, akik szélsőséges nézeteket vallanak.
Ebben a helyzetben jobb, ha mindenki belbiztonságra törekszik és honvédelenre, minden területen.
Válaszolok
A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?