Trumpot fenyegetik az arabok

Kolombusz Kristóf

A megválasztott amerikai elnök kemény üzenetet kapott.

Máris fenyegetik Trumpot...

Donald Trump megválasztott amerikai elnök csaknem harminc külföldi vezető politikussal vette fel a kapcsolatot szerdáig. Ezt a Trump és elődje, Barack Obama elnöksége közötti átmenetet lebonyolító csapat közölte.

A közlemény szerint a leendő elnök és alelnöke, Mike Pence a választási győzelem óta telefonon egyeztetett többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, továbbá szaúdi, iraki, pakisztáni, afganisztáni vezetőkkel és afrikai politikusokkal is.

A közlemény részleteket nem hozott nyilvánosságra a megbeszélésekről, sem kommentárt nem fűzött hozzájuk. 

Szaúd-Arábia ugyanakkor kedden figyelmeztette Donald Trumpot, hogy amennyiben betartja azt a választási ígéretét, miszerint betiltja a szaúdi olaj importját, akkor szaúdi ellenlépésekre számíthat. Erről a szaúdi energetikai miniszter, Kálid al-Fálih beszélt a marokkói Marrákesben tartott klímakonferencián.

A miniszter nem részletezte, hogy milyen ellenlépésekről lehet szó, de újságíróknak leszögezte: az Egyesült Államok "mindenki másnál jobban profitál a globális szabadkereskedelemből", és az energetika "a világgazdaság életben tartója". Megjegyzését elemzők úgy értékelik, mint egyik jelét annak, hogy Donald Trumpnak milyen nehézségekkel kell majd szembenéznie, amikor megpróbálja valóra váltani a "teljes amerikai energetikai függetlenség" megteremtésére tett választási ígéretét. Ebben az ígéretében Trump a nagy olajkartellektől való függetlenséget helyezte kilátásba.

 

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/31801/pics/lead_800x600.jpg
amerikai elnökválasztás,amerikai pite,arab,donald trump,elnökválasztás,fenyegetés,kolumbusz kristóf,mti hír,trump gazdaságpolitikája,trump külpolitikája
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?