Meg akarta ütni Trumpot, Obama kitüntette…

Kolombusz Kristóf

Hihetetlen cinizmusnak is mondhatnák, hogy a távozó Barack Obama a legmagasabb polgári kitüntetéssel jutalmazott egy olyan embert is, aki veréssel fenyegette Obama utódját. Még akkor is, ha nem akárkiről van szó…

Szívesen behúznék neki egyet, mondta de Niro Donald Trumpról. Obama kitüntette...

A legmagasabb amerikai polgári kitüntetést az idén huszonöten vehették át Barack Obama elnöktől Washingtonban. Voltak köztük Oscar-díjas színészek, tévés talkshow-műsorok ismert vezetői, énekesnők, sportolók, építészek.     

Szabadság Érdemérmet kapott a rocklegenda Bruce Springsteen és Diana Ross, a híres építész, Frank Gehry, Tom Hanks, Robert De Niro és Robert Redford, Oscar-díjas színészek, a volt kosárlabdabajnok, Michael Jordan. Filantróp alapítványának munkájáért kitüntették Bill Gates Microsoft-alapítót és feleségét, Melindát is. 

A szélesebb közönség előtt ismeretlen kitüntettek sorában szerepelt - többek között - Margaret Hamilton, a  NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) Hold-programjának tudósa, Grace Hopper matematika-professzor, vagy például Elouise Cobell, indián közösségi vezető, akit posztumusz tüntettek ki.         

Obama elnök a Fehér Házban kedden rendezett ünnepség keretében adta át a százezer dollárral járó díjat, amely valamilyen formában már a Truman-adminisztráció óta létezik (Harry Truman elnök alapította), de mai formájában 1963-ban adták át először. Truman elnök idején az emlékérmet még a második világháborúban szerzett érdemekért adták, aztán Kennedy elnök megújította és 1963 óta már mai formájában és békebeli idők érdemeiért ítélik oda,  általában olyan személyiségeknek, akik - az éppen aktuális amerikai elnök ízlése és döntése szerint - "nagy mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekei érvényesítéséhez vagy más, jelentős közérdekhez".

A kitüntetettek között van tehát az a Robert de Niro is, aki színészként valóban zseniális, ám közéleti tevékenysége, megszólalásai már egyáltalán nem méltóak művészi kvalitásaihoz.  A színész a kampány alatt nem fogta vissza magát, keményen bírálta, szidalmazta is Trumpot, és azt mondta, behúzna neki. Kérdés, hogy Obama megítélése szerint mindezekkel tényleg nagy mértékben hozzájárult-e az USA biztonságához, a nemzeti érdekekhez vagy más jelentős közérdekhez?

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/32041/pics/lead_800x600.jpg
amerikai elnökválasztás,amerikai pite,donald trump,elnökválasztás,kolumbusz kristóf,obama
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?