Trump a helyén hagyja Hillary Clinton botrányának egyik főszereplőjét

Kolombusz Kristóf

Néhány hónappal korábban Donald Trump kifogásolta, hogy az FBI vezetője nem emelt vádat Hillary Clinton ellen. Elnökként viszont hagyja tovább dolgozni a szolgálat igazgatójaként. A vezetőt egyébként Hillary Clinton a választás után támadta meg, őt okolván elsősorban a vereségért.

James Comey, az FBI igazgatója. Az elnökválasztás előtt Trump, a választás után viszont Hillary Clinton támadta...

A The New York Times szerint Donald Trump elnök maradásra kérte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját, James Comey-t. 

A lap az FBI munkatársaitól származó információkra hivatkozva számol be arról, hogy Donald Trump elnök felkérte James Comey igazgatót a maradásra, aki igent is mondott, majd ezt hírt meg is osztotta több munkatársával. 

A választási kampány idején Donald Trump többször erőteljesen bírálta Comey-t, mert nem emelt vádat Hillary Clinton, demokrata párti elnökjelölt ellen az úgynevezett email-botrány ügyében, vagyis azért, mert Clinton külügyminiszterként nemcsak a hivatali - tehát biztonságos -, hanem a magán email-fiókját is használta hivatalos levelezésre, s így titkosított információk is kiszivároghattak. A novemberi elnökválasztás után Trump az egyik televíziós interjújában még azt mondta: nem döntötte el, hogy felkéri-e lemondásra az FBI-direktort. 

Amikor azonban január elején Comey egy hírszerzői tájékoztató alkalmával a New York-i Trump-toronyban járt, az akkor még beiktatás előtt álló elnök - a találkozón résztvevők szerint - reményét fejezte ki az igazgatónak, hogy a posztján marad. A múlt szerdán pedig maga Comey közölte munkatársaival a hírt: marad az igazgatói székben.     

Az amerikai szövetségi törvények értelmében a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatóját tíz évre nevezik ki, hogy megbízatása több kormányzati cikluson is átíveljen, így teremtve meg a politikai függetlenség lehetőségét. James Comey-t - aki George W. Bush elnöksége idején az igazságügyi minisztérium munkatársa volt - Barack Obama nevezte ki, 2013-ban az FBI élére.  

A The New York Times információit sem a Fehér Ház, sem a Szövetségi Nyomozó Iroda nem kívánta kommentálni.

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/33413/pics/lead_800x600.jpg
amerikai elnökválasztás,amerikai pite,donald trump,e-mail botrány,elnökválasztás,fbi,hillary clinton,james comey,kolumbusz kristóf
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?