Obama segített az oroszoknak megbuktatni Hillary Clintont az elnökválasztáson?

Kolombusz Kristóf

Amerikai lapértesülések szerint Obama tudott arról, hogy az oroszok beavatkoznak az elnökválasztásba, mégsem tett semmit ellene. Ha tényleg volt beavatkozás, akkor Hillary bukásáért leginkább Obama a felelős…

A The Washington Post című amerikai lap információi szerint Barack Obama volt amerikai elnök tudott az oroszok beavatkozási kísérleteiről a tavalyi választási kampány idején, de nem cselekedett. 

A lap több mint egytucatnyi volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselővel készített interjú alapján közölte oknyomozó riportját. Ebből kiderül, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség, CIA tavaly augusztusban részletes jelentést készített Obama elnöknek arról, hogy Moszkva, Vlagyimir Putyin elnök irányításával, hackertámadásokat hajt végre a választási kampány idején, azzal az állítólagos céllal, hogy így javítsa Donald Trump választási esélyeit.

A Post szerint azonban az Obama-kormányzat nem kívánt beavatkozni, bár készült válaszlépésekre Moszkva ellen. A tervezett válaszlépések között szerepelt az amerikai hírszerzési jelentések nyilvánosságra hozatala - amelytől azt remélték, hogy zavarba hozhatják vele az orosz elnököt -, továbbá "kiberfegyverek" elhelyezése az oroszországi infrastruktúrában. 

A volt amerikai elnök azonban nem lépett, mert - így a lap - nem akarta azt a látszatot kelteni, hogy Hillary Clintont támogatja a kampányban. 

A The Washington Post részleteket is közöl. Például azt, hogy a CIA tavaly augusztusban egy borítékot küldött a Fehér Házba, "csak megtekintésre" megjegyzéssel. De csakis Obama elnök és három közvetlen munkatársa nyerhetett betekintést az iratokba. Ezek a The Washington Post megfogalmazása szerint

"hírszerzési bombát tartalmaztak. Egy jelentést, amelyet orosz kormányzati forrásokból szerzett információk alapján állítottak össze, s amely részletezte Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen részvételét az amerikai választási kampány megzavarását és hiteltelenítését célzó hackertámadásokban."

A CIA-jelentés állításai szerint Putyin elnök közvetlen instrukciókat adott, amelyekkel Hillary Clinton vereségét vagy legalábbis helyzetének megnehezítését kívánta volna elérni. A The Washington Post azt írta: a jelentést az elolvasás után azonnal vissza kellett küldeni a CIA-nak.

A lap szerint tavaly augusztusban Barack Obama - a világ vezető politikusainak Kínában tartott tanácskozásán - közvetlenül is felvetette az ügyet az orosz elnöknek. A beszélgetésen csak a tolmácsok voltak jelen, de Obama egyik tanácsadója a The Washington Postnak azt mondta: Obama közölte Putyinnal, hogy tudomása van arról, mi folyik, és a legjobb, ha felhagy vele, mire Vlagyimir Putyin bizonyítékokat kért. 

Ezek után az akkori amerikai kormányzat állítólag egészen a választások napjáig azon vitázott, hogy mit tegyen, végül Donald Trump győzelme után Barack Obama úgy döntött, hogy "mérsékelt büntetőintézkedéseket" foganatosít. Egyúttal jóváhagyta, hogy "kiberfegyvereket telepítsenek az orosz infrastruktúrákba", bár a Fehér Házból történt távozásáig ez még nem valósult meg. A The Washington Post úgy vélte: már a megválasztott elnök, Donald Trump döntése, hogy ezt a programot végrehajtják-e vagy sem. 

Denis McDonough, Barack Obama volt kabinetfőnöke a The Washington Post munkatársaival folytatott háttérbeszélgetésében megvédte a volt elnök döntéseit:

"Elsődleges fontosságú elvünk volt, hogy megvédjük a voksok integritását. És ezt meg is tettük. De azért fontos az is, hogy megállapítsuk, mi történt, és megtegyük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg ismét"

- fogalmazott McDonough. 

Egy másik, nevének elhallgatását kérő volt kormányzati tisztségviselő szerint többet is lehetett volna tennie az Obama-adminisztrációnak. "Egész kormányzati munkámnak a legnehezebb szakasza az volt, amikor ezt a döntést kellett védelmeznem" - idézte az anonim nyilatkozó szavait a The Washington Post. 

Egyébként Jeh Johnson, az Obama-kormányzat volt belbiztonsági minisztere szerdai kongresszusi meghallgatása után - amelyen elismerte, hogy a kormányzat tudott az orosz hackertámadásokról - Donald Trump csütörtökön az egyik Twitter-bejegyzésében azt írta:

"ha Oroszország ilyen keményen dolgozott a 2016-os választásokon, akkor ez az Obama-kormányzat idején történt. Miért nem állította meg őket?".

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/39619/pics/lead_800x600.jpg
amerikai elnökválasztás,amerikai pite,donald trump,elnökválasztás,hillary clinton,kiszivárogatatás,kolumbusz kristóf,lejárató kampány,obama
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?