Trump visszavág

Kolombusz Kristóf

Az amerikai kongresszus republikánus politikusai bejelentették, hogy több vizsgálatot is indítanak a Barack Obama elnöksége idején oroszokkal kötött uránüzlet és Hillary Clinton e-mailjei ügyében.

Mint Devin Nunes kaliforniai képviselő a sajtónak elmondta, a képviselőház hírszerzési bizottsága vizsgálatot indít annak feltárására, hogy az Obama-kormányzat milyen indoklással hagyta jóvá, hogy Oroszország 20 százalékos részesedést szerezhessen abban a kanadai uránbányászati cégben, amelynek az Egyesült Államok nyugati vidékein is vannak uránbányái.

Bob Goodlatte, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Trey Gowdy, a képviselőház felügyeleti bizottságának vezetője pedig azt jelentette be, hogy bizottságaik Hillary Clinton külügyminisztersége idejének elektronikus levelezését, és annak biztonságosságát kívánják kivizsgálni.

Az Uranium One nevű kanadai céget, amely az Egyesült Államok uránszükségletének egyötödét biztosítja, hét évvel ezelőtt vásárolta meg a Roszatom orosz állami vállalat. Az ügylethez nemzetbiztonsági okoknál fogva az amerikai külügyminisztériumnak is hozzá kellett járulnia. A tárcavezető ekkor Hillary Clinton volt, aki megadta az engedélyt. A tavalyi elnökválasztási kampányban többször is előkerült az ügylet, és a The New York Times című napilap, valamint a The Hill című, kongresszusi ügyekkel foglalkozó lap is jelentette: orosz tisztségviselők és az Uranium One elnöke is dollármilliókat adományozott a Clinton Alapítványnak.

Donald Trump elnök már a múlt héten Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben arról írt, hogy az Oroszországgal kötött uránmegállapodás

"Clinton segítségével és az Obama-kormányzat tudtával a legnagyobb sztori, amelyet a Hamis Média nem akar feldolgozni".

Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje és volt külügyminiszter a C-SPAN közszolgálati televízióban "süket dumának" minősítette az információkat.

A másik két kongresszusi bizottság Hillary Clinton külügyminiszteri levelezésének biztonságosságát és az FBI ezzel kapcsolatos nyomozását kívánja részletesebben megismerni. Clinton ugyanis, amikor a külügyi tárcát irányította, a hivatalos e-mailjei egy részét nem a biztonságos külügyi rendszeren, hanem a magánfiókján és a magánszerverén keresztül bonyolította, vagyis bizalmas és titkosított információk is kikerülhettek tőle.

A The Washington Post egyébként kedden délután az internetes oldalán arról cikkezett, hogy Hillary Clinton kampánystábja és a Demokrata Párt finanszírozta annak a dossziénak az összeállítását, amely Donald Trump állítólagos oroszországi kapcsolatairól, a Trump-kampánycsapat és orosz tisztségviselők közötti vélelmezett egyeztetésekről szólt.

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/44063/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?