Kennedy-gyilkosság – a nagy titok továbbra is titok maradt…

Kolombusz Kristóf

A lövés (lövések?) utáni pillanatok...

Nem kis izgalmat keltett világszerte, amikor Donald Trump bejelentette, hogy a héten nyilvánosságra hozzák a Kennedy-gyilkosság összes, eddig titkos aktáit. Végül az elnök a CIA és az FBI nyomására visszakozni kényszerült. Így a titkos akták egy része továbbra is titkos maradt. Abból, ami a csütörtök éjjel napvilágot látott, már több érdekességet is leközölt a média, de a titkok titkát ők se tudják…

Donald Trump amerikai elnök ígéretétől eltérően egyelőre mégsem hozza nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosság titkosított dokumentumainak teljességét. 

Maradt 300 titkos akta

A Fehér Ház csütörtök közlése szerint az Országos Levéltár helyi idő szerint csütörtökön éjjel a honlapján nyilvánosságra hozott 2800 dokumentumot, ám mintegy 300 feljegyzés, hangfelvétel és egyéb dokumentum továbbra is titkos marad. 

A The Hill című lap információi szerint az elnök elrendelte, hogy az elkövetkező 180 napban alaposan vizsgálják át a visszatartott dokumentumokat, és valószínűleg majd csak ezt követően teszik őket hozzáférhetővé. 

Trump szerda esti twitter üzenete

Az elnök még szerdán este Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta, hogy

"a JFK-dokumentumok régóta várt közzétételére holnap sor kerül. Érdekes lesz".

Ezt úgy értelmezték, mint ígéretének maradéktalan betartását, vagyis a híres elnökgyilkosság valamennyi részletének feltárását. Csütörtökön a kora esti órákban azonban a Fehér Ház memorandumot adott ki, amelyben Donald Trump leszögezte:

"a mai nappal elrendelem, hogy a fátyol végre lebbenjen fel. Ugyanakkor minisztériumok és szervezetek azt javasolták nekem, hogy bizonyos információkat nemzetbiztonsági okokból, törvényi és külpolitikai megfontolásokból nyilvánosságra hozataluk előtt meg kell szerkeszteni. Nincs más választásom - ma -, mint ezt inkább elfogadni, semmint visszafordíthatatlan károkat okozni nemzetünk biztonságának".         

Közbelépett a CIA és az FBI

Amerikai sajtóhírek szerint Trump elsősorban a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI és a Központi Hírszerző Ügynökség, CIA nyomására tartott vissza dokumentumokat.

A The Washington Post című lap Roger Stone politikai tanácsadóra hivatkozva csütörtökön este a honlapján azt közölte, hogy elsősorban Mike Pompeo, a CIA igazgatója lobbizott Trumpnál egyes dokumentumok átmeneti visszatartása érdekében.

Maga Stone egyébként a Kennedy-gyilkosságról könyvet is írt, amelyben azt vetette fel, hogy alelnöke, majd utódja gyilkoltatta volna meg Kennedyt. 

Lyndon B. Johnson Kennedy temetésén.Hajmeresztő teória: az alelnök gyilkoltatta meg az elnököt?

Csütörtökön járt le egyébként a határideje a dokumentumok nyilvánosságra hozatalának, amelyet a kongresszus által még 1992-ben megszavazott törvény írt elő. Történészek és elemzők arra számítanak, hogy az újonnan megismerhető feljegyzésekből fény derül a Kennedy elnök egyedüli gyilkosaként számon tartott Lee Harvey Oswald utazásaira és kapcsolatrendszerére, a gyilkosság előtt két hónappal Mexikóban tett látogatásának részleteire, ahol kubai és orosz tisztségviselőkkel találkozott.

A szakértők ugyanakkor arra nem számítanak, hogy a dokumentumok teljességének nyilvánosságra hozatala alapjaiban változtatná meg a gyilkosságot vizsgáló Warren Bizottság jelentésének megállapításait és következtetéseit.

Máris találtak új információkat találtak

A dokumentumok között tallózva a Politico című lap több új információt talált. Ezek közé tartozik, hogy Edgar Hoover, a Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI akkori igazgatója mennyire aggódott azért, hogy sikerüljön meggyőzni az amerikai közvéleményt Lee Harvey Oswald bűnösségéről. Hoover 1963. november 24-én, azon a napon, amikor Jack Ruby agyonlőtte Oswaldot, feljegyzést írt arról, hogy Oswald meggyilkolása kétségeket ébreszthet az amerikaiakban arról, hogy valóban ő ölte meg Kennedy elnököt. Az FBI-igazgató konkrét bizonyítékokat sürgetett. 

politico.com tálalta az érdekességek első körét

Hoover egy másik feljegyzésében "megbocsáthatatlannak" nevezte, hogy a dallasi rendőrség "lehetővé tette" Oswald meggyilkolását, annak ellenére, hogy a szövetségi kormányzat felhívta a figyelmet az elnök meggyilkolása miatti lehetséges bosszú veszélyeire. 

A szovjet kapcsolat

A közzétett dokumentumok között szerepelnek azok a leiratok, amelyek Oswald és egy KGB-ügynök telefonbeszélgetéseinek lehallgatásai nyomán készültek. Egyértelművé vált, hogy Oswald két hónappal a gyilkosság elkövetése előtt telefonon egyeztetett a mexikói fővárosban lévő szovjet nagykövetség egyik KGB-ügynökével.

Oswald - az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dokumentuma szerint - "tört oroszsággal" beszélt. A CIA korabeli feljegyzése hozzáteszi: teljességgel szokatlan volt, hogy a rettegett szovjet titkosszolgálat ilyen jellegű beszélgetést nagykövetségről bonyolítson. 

A gyilkossággal vádolt Osvaldot lelövik... Milyen titkokat vitt sírba?

Az iratokban sok szó esik ifj. Martin Luther Kingről is, akit az FBI folyamatosan megfigyelt. Az erről nyilvánosságra hozott dokumentumokat alaposan "megszerkesztve" közölték. 1966-ban keltezett feljegyzések arról tanúskodnak, hogy kapcsolatban állt a kommunista mozgalommal, köztük az olasz kommunista párttal is. 

Az újonnan ismertté vált egyik dokumentum arról tanúskodik, hogy Jesse Helms, aki a Johnson-kormányzat, majd Nixon elnöksége idején a CIA igazgatója volt, egy 1975. áprilisában kelt feljegyzésében azt rögzítette: Johnson elnöknek az az álláspontja, hogy Kennedyt külföldi ösztökélésre gyilkolták meg, azért, mert megölette a dél-vietnami elnököt, Ngo Dinh Diemet. A dél-vietnami államfőt 1963-ban tartóztatták le és ölték meg egy, az Egyesült Államok által támogatott puccs során.

 

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/44131/pics/lead_800x600.jpg
amerikai pite,donald trump,kennedy-gyilkosság,kolumbusz kristóf
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?