Ellopta a pártkasszát? Hillary Clinton egyre nagyobb bajban van

Kolombusz Kristóf

Fájhat a feje Hillary Clintonnak.Egy újabb, nagyon kínos és nagyon súlyos botrány tapad a nevéhez

Miközben az amerikai liberális média nem győzi gyártani a Trump orosz kapcsolatairól szóló állítólagos híreket, addig Hillary Clintonról egyre súlyosabb dolgok derülnek ki. Most például az, hogy lenyúlta a pártpénzeket.

Egy évvel az elnökválasztás után az amerikai médiát, amelyet szinmte teljes mértékben a liberálisok uralnak, naponta ellepik azok a cikkek, amelyek arról szólnak, hogy Trump emberei kapcsolatban álltak az oroszokkal. A sokszor igencsak gyenge lábakon álló érvelések arra szolgálnak, hogy az amerikai szavazókkal elhitessék, hogy nem volt tiszta Trump győzelme, hogy azt orosz segítséggel érte el. Ez pedig mindennél nagyobb bűn a szovjetek elleni hidegháborún szocializálódott átlagamerikai szemében.

A legnagyobb gond ezzel persze az, hogy a gyanúsítgatások alapját egy olyan akta adja, amelyről már sok esetben kiderült, hogy hallomásból szerzett információkra és feltételezésekre épül. Illetve az sem világos, hogy miközben Obama és Clinton stábja napi szinten egyeztetett és találkozott különböző szinteken az orosz diplomáciával és üzleti élettel, akkor ez miért lenne tilos egy olyan embernek, aki az Egyesült Államok elnökének készül.

Ezek a Trump stábjának orosz kapcsolatairól szóló hírek most már nem csak arra szolgálnak, hogy kétségeket ébresszenek Trump iránt, hanem arra is, hogy megpróbálják elfedni vele Hillary Clinton egyre több, napvilágra került botrányát.

Legutóbb éppen a napokban pattant ki egy elképesztő úgy: Donna Brazile, a Demokrata Párt volt vezetője ugyanis valóságos politikai bombát robbantott. Azt állítja, hogy Hillary Clinton a párt volt elnökjelöltje a Demokrata Pártot illető pénzeket használt saját kampányára az akkori pártvezetéssel titokban kötött megállapodás ellenére.

Donna Brazile, aki tavaly nyáron, az elnökjelölt-állító konvenció és az előző vezető lemondatása után vette át a Demokrata Országos Bizottság, a  DNC irányítását, állítását a jövő héten megjelenő könyvében fejtette ki. A Politico című lap a hétvégi magazinjában terjedelmes részletet közölt a könyvből, és internetes oldalán már csütörtökön nyilvánosságra hozta.

Brazile, aki átmeneti ideig volt vezetője a pártnak, azt állítja, hogy a DNC vezetése már 2015 augusztusában a nyilvánosság és a párt több vezető személyisége kizárásával megegyezett Clintonnal, hogy átengedi neki az ellenőrzést a párt valamennyi politikusának kampánya és a kampánypénzek fölött. Cserébe a Clinton-kampány azt ígérte: a kampányadományok gyűjtésével nemcsak Hillary Clintont segíti majd, hanem az egész pártot, a többi demokrata jelölt kampányának finanszírozásában. "Ez ugyan nem bűncselekmény, de szerintem erodálta a párt tisztességét" - állapította meg Brazile. 

Az amerikai gyakorlat szerint az elnökjelöltek valóban átveszik pártjuk kampányának irányítását is, de csakis azután, amikor már megválasztották őket elnökjelöltnek. Hillary Clinton azonban 2015-ben hivatalosan még elnökjelölt-aspiráns sem volt. 

A volt pártvezető részletezte azt is, hogy a DNC 24 millió dolláros adóssággal küszködött, ennek 80 százalékát átvállalta a Clinton-kampány, amely a megállapodással ellentétesen a kampányrendezvényekből és adományokból beérkező pénzösszegeket nem osztotta meg a párttal, hanem "csak" a munkatársak fizetésére és az alapvető kiadásokra elégséges minimális "apanázst" adott a DNC-nek. 

Brazile megírta azt is: azért kezdett vizsgálódni, mert ígéretet tett Bernie Sanders szenátornak, aki Hillary Clinton vetélytársa volt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, hogy utánanéz, vajon a DNC szándékosan "elcsalta-e" az előválasztásokat úgy, hogy biztosítsa Clinton elnökjelöltségét. A volt pártvezető azt állította, hogy ezt tanúsító bizonyítékok helyett a 2015-ös megállapodást találta. 

A tavaly a DNC számítógépes rendszere ellen elkövetett hackertámadásoknak köszönhetően nyilvánosságra került elektronikus levelekből már a választási kampány idején kiderült, hogy a Clinton-kampány munkatársai és Debbie Wassermann Schultz, a DNC akkori vezetője módszeresen lejáratták Bernie Sanders szenátort annak érdekében, hogy Clinton legyen a demokraták elnökjelöltje. 

Donna Brazile egyébként a CNN hírtelevíziónak is munkatársa volt tavaly, de a tévé megvált tőle, amikor kiderült, hogy az elnökjelölti tévéviták kérdéseit előre odaadta a Clinton-kampánynak. 

A Politico által nyilvánosságra hozott könyvrészlet politikai bombát robbantott Washingtonban. 

A The Washington Post című lap csütörtök este az internetes oldalán hozta nyilvánosságra demokrata párti politikusok reakcióit.

Ray Buckley, a Demokrata Párt New Hampshire-i elnöke azt nyilatkozta: "amikor tavaly megtudtam Donnától, hogy mi történt, majdnem elájultam. Durván átvertek bennünket".

Elizabeth Warren, massachusettsi demokrata szenátor a CNN hírtelevízióban szólalt meg. Leszögezte: a Clinton és Sanders közötti előválasztásokat elcsalták. "Ezért ezt a pártot felelősségre kell vonnunk" - fogalmazott.

A DNC jelenlegi elnöke, Tom Perez a CNBC televíziónak adott interjújában kitért a múlt értékelése elől, és azt hangoztatta, hogy a 2020-as előválasztásokon biztosítják majd, hogy a folyamat "korrekt és átlátható" legyen. 

Donald Trump elnök is reagált: Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben azt sugalmazta, hogy az igazságügyi minisztériumnak ki kellene vizsgálnia "az igazi összejátszást és a tisztességtelenséget".

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/44388/pics/lead_800x600.jpg
amerikai pite,donald trump,hillary clinton,kolumbusz kristóf,orosz kapcsolat,pártpénz botrány
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?