Amerikában végre kimondták: a menedékjog nem korlátlan!

Kolombusz Kristóf

A menedékjog nem a viszontagságokkal szembeni menedék joga - jelentette ki Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter hétfőn délután, miután személyesen járt közben egy El Salvador-i nő menedékjogának megtagadása érdekében. 

Jeff Session, amerikai igazságügyminiszter

Az El Salvadorból még 2014-ben illegálisan az Egyesült Államokba érkezett nő azzal indokolta menedékkérelmét, hogy volt férje elől kellett elmenekülnie, aki többször is megverte és megerőszakolta őt. Egy alsóbb fokú bevándorlási bíróság elutasította a menedékkérelmet, ezt azonban a bevándorlási fellebbezési ügyekkel foglakozó testület 2016-ban felülbírálta. Az igazságügyi miniszter ezt a döntést másította meg, és immár véglegesen elutasította a menedékjog megadását. Indoklásában a tárcavezető hangsúlyozta:

"a menedékjog nem a nehézségek elől menekülés joga. A menedékkérők visszaélnek az amerikai bevándorlási és menedékjogi rendszerrel.”

Írásbeli indoklásában Sessions így fogalmazott:

"általában véve, idegen állampolgárok hivatkozása családon belüli erőszakra vagy gengszterbandák és nem kormányzati szereplők erőszakos cselekedeteire nem jogosít fel menedékre. Az a puszta tény, hogy egy országnak nehézségei lehetnek egyes bűncselekmények hatékony üldözésében - ilyen például a családon belüli erőszak vagy a gengszterbandák garázdálkodásai -, vagy hogy a népesség bizonyos csoportjai gyakrabban esnek bűncselekmények áldozatául, önmagukban nem jelenthetnek jogalapot menedékjog követelésére.”

A bejelentést Jeff Sessions a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bírák országos évi konferenciáján tette meg. 

Elemzők megjegyzik: egyelőre nem tudható, hogy a miniszteri döntés hány, folyamatban lévő ügyet érinthet, de egyes, bevándorlással foglalkozó aktivisták szervezetei szerint évente mintegy tízezer olyan menedékjogi kérelmet bírálnak el, amelynek beadója családon belüli erőszakra hivatkozik.

.

 

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/53999/pics/lead_800x600.jpg
amerikai pite,kolumbusz kristóf,menedékjog,migránsok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?