Blogolj!

Bődületes öngólt rúgott a fekete szavazókat savazó Biden

Dorogi László

Főhet a demokraták feje, Donald Trump elnöki kihívója a darázsfészek kellős közepén, egy afroamerikai közösségi rádióban köpte szembe a republikánusokra szavazó feketéket.

Nincsenek jó napjai Joe Bidennek, Donald Trump demokrata kihívójának, aki öles léptekkel halad a jelenlegi amerikai elnök kényelmes újraválasztásának irányába. A héten kiszivárogtatott ukrán korrupciós botrányt egy ízes négerezéssel koronázta meg, ugyanis pénteken egy rádióműsorban kijelentette: az az afroamerikai, aki nem rá szavaz Trumppal szemben az őszi elnökválasztáson, az nem is igazi fekete.

A New York-i afroamerikai közösség egyik rádiójának adott, csaknem húszperces interjú végén a műsorvezető kijelentette, hogy ha Biden legközelebb New Yorkban jár, nagy szeretettel várják ismét a stúdióban, hiszen még sok kérdést kell át beszélniük, mire az elnökjelölt úgy válaszolt:

"Sok kérdést? Ha problémája van, hogy döntsön, mellettem áll-e vagy Trump mellett, akkor maga nem is fekete"

- bökte oda az afroamerikai műsorvezetőnek, aki úgy reagált, felvetésének semmi köze nem volt Trumphoz, csupán arról van szó, hogy szeretné képviselni a közösségét és válaszokat kapni a fontos kérdésekre. Bidennek sem kellett több, durcás kisgyerekként kezdte el taglalalni, hogy ő igenis népszerű az amerikai feketék körében, de ez persze már csak olaj volt a tűzre.

Biden szavai nagy visszhangot keltettek az amerikai médiában, továbbá republikánus körökben is - írja az MTI. Tim Scott, afroamerikai republikánus szenátor Twitteren bírálta élesen Bident, mint mondta, "1,3 millió fekete amerikai 2016-ban már Trumpra szavazott, Joe Biden pedig mindannyiunkról azt állította, hogy nem is vagyunk feketék".

Scott szerint Biden ráadásul 1990-ben támogatott egy olyan büntetőjogi törvényt, amelynek nyomán több afroamerikai férfit börtönöztek be, mint korábban bármikor, s a szenátor arra is utalt, hogy éppen a Trump-kormányzat által előterjesztett büntetőjogi reform korrigálta Joe Biden ezen a téren elkövetett hibáit.

Lindsey Graham, Dél-Karolina republikánus szenátora azt hangsúlyozta, hogy Biden szavai igazán sértőek voltak, és bepillantást engedtek a liberális gondolkodásmódba.

Robert L. Johnson, a BET (Fekete Szórakoztató Televízió) nevű műholdas és kábelcsatorna afroamerikai társalapítója rasszistának és arrogánsnak minősítette Bident, és azt javasolta neki, hogy kérjen bocsánatot minden egyes feketétől, akivel találkozik. Johnson a Fox televíziónak adott interjújában hangsúlyozta:

"Biden alelnök kijelentései egy olyan fehér, paternalista jelölt hozzáállását tükrözik, aki veszi magának a bátorságot, hogy fekete embereknek, rabszolgák leszármazottainak azt mondja, nem feketék, ha nem rá szavaznak".

A Breitbart News című jobboldali portál péntek este összeállítást készített Biden korábbi, ellentmondásos megnyilvánulásaiból. Felidézte például, hogy tavaly augusztusban egy rendezvényen azt fejtegette, hogy "a fehér gyermekek okosabbak, mint más gyerekek". Szintén tavaly - még júniusban - egy, a kampányát segítők által New Yorkban rendezett adománygyűjtő vacsorán dicsérte két korábbi, demokrata párti szenátor-munkatársát, James Eastland-et és Herman Talmadge-t, akiket a fekete amerikaiak szegregációjának harcos politikusaiként tartanak számon. Az újságírók felidézték Bidennek azt a 2007-ben tett megjegyzését, amit Obamára tett. "Ő az első fősodratú afroamerikai, aki világosan beszél, okos és tiszta, és jóképű" - mondta Biden a leendő amerikai elnökről.

Mike Pence amerikai alelnök a Breitbart Newsnak adott interjújában péntek este "sértőnek" és "rasszistának" minősítette Biden péntek reggeli mondatait, s úgy vélekedett, hogy az elkeseredés beszélt az egykori alelnökből, mert attól tart, hogy elveszíti a fekete szavazókat novemberben.

A kedélyeket a demokrata elnökjelölt egyik afroamerikai tanácsadója, Symone Sanders igyekezett lehűteni, mondván az Obama-kormányzat egykori alelnöke csupán "tréfálkozni" akart és szerinte tulajdonképpen csak párhuzamot akart vonni a saját és Trump afroamerikaiakkal kapcsolatos politikája között. Joe Biden később maga is bocsánatot kért megnyilvánulásáért, mint mondta, "nem lett volna szabad túl fennhéjázónak lennie" azokkal, aki Donald Trumpra szavaznak.

"Senkinek nem szabadna faji, vallási vagy származási alapon szavaznia egy pártra"

- tette hozzá, de ugye erre szokták mondani, hogy eső után köpönyeg.

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/95230/pics/lead_800x600.jpg
afroamerikai,demokrata előválasztás 2020,donald trump,Joe Biden
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?