Blogolj!

Barack Obama békés cselekvésre szólította fel a tüntetőket

Ahogy azt már mi is megírtuk, egyre durvább a helyzet Amerikában George Floyd meggyilkolása óta kialakult tüntetések miatt. A helyzet súlyosságára való tekintettel már Barack Obama, az Egyesült Államok volt és első afroamerikai elnöke is kiadott közleményét, melyben békés cselekvésre szólította fel az embereket.

Az egykori elnök, aki az elmúlt hetekben azt ígérte, hogy aktívan részt vesz az elnökválasztási kampányban a demokraták oldalán, a közleményben arra buzdította a tüntetőket: alakítsák "a mi igazolható haragunkat békés, fenntartható és hatékony cselekvéssé".

Obama kifejtette, hogy szerinte az embereknek muszáj még erőteljesebben tudatosítaniuk az igazságtalanságokat, ezt tüntetések révén kell megtenniük, ám aztán ezt a tudatosságot nagyobb választási részvételben kell megjeleníteniük és olyan kormányzatot kell választaniuk, amelynek "tisztségviselői válaszolnak a követeléseinkre".

A volt elnök elutasította a tüntetéseken tapasztalható erőszakot és fosztogatásokat. Ugyanakkor elismerte, hogy a tüntetések olyan régóta fennálló problémákra válaszolnak, amelyekkel a korábbi választott tisztségviselők sem foglalkoztak.

Az Obama-kormányzat idején is voltak ugyanis véres megmozdulások, amelyek során az afroamerikaiak a rendőri erőszak ellen tiltakoztak. A Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) nevű radikális fekete csoport, amely gyakran nyúlt az erőszak eszközéhez, éppen az Obama-kormányzat idején vált aktívvá.

Minneapolis forrong, rendőrőrsöt gyújtottak fel a tüntetők

Nagy indulatokat kavart az a felvétel, ami a napokban került fel a netre és azt mutatja, hogy egy minneapolisi rendőr olyan hosszan térdel egy letartóztatott férfi nyakán, hogy az életét veszti. A történet alapvetően is felháborító, de nem elhanyagolható tény, hogy az áldozat fekete volt, a rendőr és társai pedig fehérek.

Mint Obama fogalmazott: az országszerte zajló tüntetéssorozat "a rendőri gyakorlat és szélesebb értelemben véve az igazságszolgáltatási rendszer reformjának elmaradása miatti őszinte és legitim csalódottságot" jelzi. Konkrétumok említése nélkül, "igazi változásokat" sürgetett az országban szerinte létező "folyamatos és bomlasztó" rasszizmus ellen. Mozgósításra sürgette az embereket és leszögezte, hogy "meg kell szerveznünk és le kell adnunk voksainkat ahhoz, hogy olyan jelölteket válasszunk meg, akik reformokat hajtanak végre".

(MTI, Borító: washingtonpost.com)am

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/95730/pics/lead_800x600.jpg
amerikai pite,obama,tüntetések
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?