Blogolj!

Karanténfáradtság: egyre több amerikai érzi úgy, hogy eltúlozzák a járványt

Pintér M. Lajos

Annak ellenére is szkeptikusak és gyanakodóak az amerikaiak, hogy világszerte náluk okozza a legnagyobb pusztítást a Covid-19. Az ország lakosságát a fertőzésveszélynél sokkal jobban izgatja a BLM-erőszakhullám.

Illusztráció: pixabay.com

Megdöbbentő, de a karanténfáradtság növekedésével az USA-ban is uralkodóvá kezd válni az a szemlélet, hogy a koronavírus-járványnak nagyobb a füstje, mint a lángja. Erre utal, hogy egyre több amerikai úgy érzi, hogy eltúlozzák a pandémia jelentette fenyegetést – az MTI szerint ez derült ki a Pew amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből. A jelentésben ugyanakkor azt is leszögezték: bár az amerikaiak növekvő mértékben szkeptikusak a járvánnyal kapcsolatban, de nagy részük nem bízik a Fehér Házból származó információkban sem. A felmérést a június 4-ei héten készítették, tehát még azt megelőzően, hogy bizonyos – főként nyugati és déli szövetségi államokban – ismét fellángolt a járvány.

A válaszadóknak mindössze 30 százaléka vélte úgy, hogy Donald Trump amerikai elnök pontos információkkal rendelkezik a járványról. A közegészségügyi intézmények által közölt adatoknak és információknak ezzel szemben a felmérésben szereplők 64 százaléka adott hitelt. A republikánus érzületű amerikaiak kevésbé bíztak az államban, a helyi kormányzatban és a sajtóban, a demokratákra szavazók között pedig alig akadt, aki hinne a Fehér Ház tájékoztatásának. A megkérdezett demokraták mindössze 9 százaléka gondolja úgy, hogy Donald Trump jól kezeli a válságot.

A Pew megállapította azt is, hogy a társadalom figyelme a járvány helyett már inkább a májusban Minnesotában erőszakos rendőri intézkedés következtében meghalt afroamerikai George Floyd és a halála nyomán az országot megrázó, gyakran erőszakba torkolló tüntetéssorozat felé fordult.

Közben az Egyesült Államok több tagállamában ismét szigorú intézkedéseket vezettek be az újra fellángoló járvány miatt. Texasban és Floridában már a múlt hét végén felfüggesztették a gazdasági élet újraindítását, elrendelték az éttermek, bárok és alkoholt forgalmazó boltok bezárását. Hétfőn Kansas kormányzója, Laura Kelly bejelentette, hogy rendeletet ír alá a szájmaszkok kötelező viseléséről közterületeken. New York városában a hétvége óta szintén megugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, s Bill de Blasio polgármester bejelentette, hogy elhalasztják az éttermek belső tereinek megnyitását. Az állam kormányzója, Andrew Cuomo hétfőn sürgette Donald Trumpot, hogy adjon ki elnöki rendeletet a kötelező szájmaszkviselésről. Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője úgy reagált, a szájmaszk viselése Trump szerint „személyes döntés kérdése”. Hozzáfűzte, hogy az elnök mindazonáltal arra bátorítja az amerikaiakat, hogy „a saját biztonságukat leginkább garantáló döntést” hozzák meg.

A koronavírus-járványnak az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, több mint 2,5 millió. A halálos áldozatok száma meghaladja a 126 ezret.

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/97006/pics/lead_800x600.jpg
Black Lives Matter,donald trump,erőszak,koronavírus,tüntetés,tüntetések,USA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?