Blogolj!

Márciusban kezdődik a George Floyd halálát okozó rendőrök pere

Dorogi László

Derek Chauvin ellen gyilkosság miatt emeltek vádat és továbbra is előzetes letartóztatásban van, ugyanis a másfél millió dolláros óvadékot nem tudta letenni.

Fotó: Wall Street Journal

Várhatóan jövő márciusban kezdődik az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőrök pere az egyesült államokbeli Minnesotában, erről tájékoztatott Peter Cahill kerületi bíró, miután az ügyben megtartották a vádlottak első meghallgatását helyi idő szerint hétfőn Minneapolisban - írta meg az MTI.

A történetet már csak az nem ismeri, aki nem akarja: a 44 éves Derek Chauvin ex-rendőr csaknem kilenc percen keresztül térdelt Floyd nyakán, amivel a férfi halálát okozta május 25-én, ezzel akarata ellenére is kinyitotta Pandóra szelencéjét, miután a brutalitást videóra vették és felkerült az internetre. Chauvint hétfőn narancssárga rabruhában szállították a bíróságra, hiszen továbbra is előzetes letartóztatásban van, miután a 1,5 millió dolláros óvadékot nem tudta letenni. Szintén előzetes letartóztatásban van egyik volt társa, míg a Floyd haláltusáját ugyancsak tétlenül végignéző másik két egykori rendőr 750 ezer dolláros óvadék megfizetése után szabadlábon védekezhet.

Az ex-rendőr ellen gyilkosság miatt emeltek vádat, három volt kollégája ellen bűnrészesség a vád, az eset óta mind a négyüket elbocsátották a rendőrségtől, és akár 40 évig tartó szabadságvesztés is várhat rájuk, de azt egyelőre nem tudni, hogy bűnösnek vallják-e magukat.

Chauvin ügyvédje, Eric Nelson az első bírósági meghallgatáson rögvest panasszal élt, mert mint mondta: több politikus, köztük Minneapolis polgármestere, illetve Donald Trump amerikai elnök nyilvánosan kommentálta az ügyet, ami befolyásolhatja a per menetét. Elismerve, hogy "széles közérdeklődésre számot tartó ügyről van szó", Nelson felvetette, hogy amennyiben továbbra is folytatódik az ügy nyilvános kommentálása, ezek megtiltására fogja kérni a bíróságot.

Az NBC televízió tudósítása szerint Peter Cahill bíró is aggodalmait fogalmazta meg a széles nyilvánosság miatt, attól tartván, hogy sérülhet a per tisztességes lefolytatásának lehetősége. Kilátásba helyezte, hogy a tárgyalást esetleg nem is Minneapolisban, sőt nem is Minnesota államban tartják majd meg, a bíró 2021. március 8-át jelölte meg a tárgyalás lehetséges kezdeteként.

Előzmény:

2020. május 25-én Minneapolisban egy élelmiszerboltból kihívták a rendőrséget, mivel azt gyanították, hogy George Floyd hamis húszdollárosokkal akart fizetni. A büntetett előéletű Floydot Chauvin leszorította az úttestre, megbilincselte, majd a nyakára térdelt. A 46 éves afroamerikai férfi levegőért könyörgött, s a halottkémi jelentés szerint az ötödik percben meghalt. Valaki az utcán mobiltelefonnal rögzítette a rendőri erőszakot, amely így nyilvánosságra került.

Floyd halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, később azonban a gyakran már erőszakba torkolló demonstrációkon más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását. Elemzők és William Barr igazságügyi miniszter szerint a demonstrálók soraiba sok helyütt fosztogatók és felforgatók keveredtek. A Floyd-ügy kirobbanása után világszerte számos más országban is tartottak tüntetéseket a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen.

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/97008/pics/lead_800x600.jpg
Black Lives Matter,George Floyd,rendőrség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?