Blogolj!

Nincs nyugalom, könnygázzal oszlattak fel egy erőszakba torkollott tüntetést Seattle-ben

Ragnar Volarus

Könnygázzal oszlattak fel egy erőszakba torkollott tüntetést a kivezényelt rendőrök az egyesült államokbeli Seattle-ben szombat este, miután előző nap Portlandben is összecsapások voltak a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen demonstrálók és a biztonsági erők között.

A sajtó beszámolói szerint a rendőrök azt követően kezdtek a több ezer fős tömeg feloszlatásába a Washington államban található Seattle-ben, hogy egyes tüntetők megpróbálták felgyújtani egy még építés alatt álló, a jövőben majd fiatalkorúak börtöneként funkcionáló épületet. Mintegy tucatnyi embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban, egy rendőr megsebesült.

A demonstrálók az ellen is tiltakoztak, hogy Donald Trump amerikai elnök kérés nélkül szövetségi rendfenntartó erőket küldött több városba, köztük Seattle-be is az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére.

A szomszédos Oregon állambeli Portlandben péntek éjjel törtek ki összecsapások az aktivisták és a szövetségi rendfenntartó erők között, akik számos helyi vezető szerint túlzott erőszakot alkalmaztak. A panaszok nyomán a szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön vizsgálatot indított a rendfenntartó erők vitatott fellépésével kapcsolatban.

A texasi Austinban mintegy százfős tüntetés volt szombaton, és eldördült ott több lövés. Egy embert halálosan megsebesítettek - közölték a hatóságok, de egyelőre többet nem közöltek az esetről.

A coloradói Denverben eközben autóval a tüntetők közé hajtottak szombaton, egy demonstrálót pedig meglőttek.

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, de később a gyakran már erőszakba torkolló megmozdulásokon más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását.

https://amerikaipite.blogstar.hu/./pages/amerikaipite/contents/blog/98229/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A legrosszabb republikánus elnök is nagyságrendekkel jobb a világ számára, mint a legjobb demokrata!

Ezeket a cikkeket olvastad már?